A „Tettrekész" Fiatalok Alapítványa
TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére" - az önkétesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben"

Miért jó önkéntesnek lenni?

Önkéntesség fogalma:

Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a személy szabad akaratából végezhet, egyéni motivációja alapján. Sajátos értékeket hordoz magában, amely megkülönbözteti a fizetett munkától. Önmagában jó és értékes, egy mód, mellyel képessé tehetjük a társadalom tagjait, hogy aktív szerepet vállaljanak. Az önkéntesség az egyik eszköze az esélyegyenlőség fejlesztésének, hozzájárul a foglalkoztatottság növeléséhez, segíti a munkanélküliek munkaerőpiacra történő visszatérését, de nem helyettesíti a fizetett munkaerőt.

Az önkéntesség definíciója szerint: olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében, személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Mivel az önkéntes munkavégzéshez kapcsolódóan kedvezményeket biztosíthatunk az önkéntesnek, így NINCS LEHETŐSÉG arra, hogy a munkaviszonyhoz hasonlóan fizetést, munkabért vagy egyéb jövedelmet biztosítsunk számára. Azonban a fogadó szervezet lehetőségei szerint biztosíthatunk az önkéntesnek étkezést, szállást, utazási költségek térítését, egészségügyi szolgáltatást, munka- és védőruházatot.

Fontos megjegyezni, hogy az önkéntes munka nem “ingyenmunka”, hiszen a munkát azt kötelezettségből, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe végezzük. Az önkéntes tevékenységet pedig saját akaratunkból, közcélt, közösségi érdeket szolgálva végezzük el. Az önkéntesség definíciója szerint senki nem kényszeríthető önkéntes munkavégzésére, vagyis az álláskereső is saját akaratából – de esetében személyes érdekből is – vállalhat önkéntes munkát.


Miért jó önkénteskedni?

Van, hogy szívesen segítenénk másokon, de nincs lehetőségünk pénzt vagy egyéb adományt adni az arra rászorulónak. Ilyenkor jelenhet meg az önkéntesség, mint egy jó alternatíva.

Mindenkit más és más probléma érint meg, hiszen valaki az erdők és fák védelméért küzd, másokat inkább a természeti katasztrófák sújtotta területen élők kiszolgáltatottsága szólítja meg. Miközben mások életét változtatjuk meg, mi magunk is változunk.

Mikor az önkéntesség szóba jön, sok embernek az fordul meg a fejében, hogy „mi köze van neki más problémájához?”. Sokan az idő- vagy a pénzhiányra fogják, hogy nem segítenek az embereken, de abba kevesen gondolnak bele, hogyha másokon segítenek, akkor azzal maguknak is jót tesznek.

Mitől lesz jobb neked, ha segítséget nyújtasz másoknak?

Jobb embernek érezzük magunkat, optimistábbak leszünk, és reményteljesebb jövőképet alkotunk. Egyfajta terápiának is betudható az önkéntesség, hiszen ma már mindenki depressziósnak, magányosnak érzi magát, keresi a saját útját a világban. Azonban az önkéntes tevékenység ideje alatt kevésbé érezzük magunkat hasznavehetetlennek, nélkülözöttnek, esetleg magányosnak, szomorúnak, hiszen miközben másokon segítünk, új perspektívákat nyit meg a közös munka, a különböző emberi sorsokkal való találkozás és szembesülés.

Az önkéntes tevékenységgel megragadható az a lehetőség, hogy az élet szebb legyen. Hiszen büszkék lehetünk magunkra, hogy segítettünk másokon, ezáltal elértünk valamit. Átértékelődik a saját sorsunk, problémáink, hiszen azt tapasztaljuk, hogy nálunk sokkal nehezebb életkörülmények között élő emberek is vannak a világban. Nyílván tudjuk, hogy vannak olyan térségek, ahol nehezebb és súlyosabb élethelyzetek uralkodnak, hiszen a média is ezt sugározza. Azonban egy ilyen nehéz sorssal való találkozás gyökeresen megváltoztatja az életfelfogásunkat.

Mindezen túl az önkéntes tevékenység során új dolgokat és véleményeket ismerhetünk meg az életről. Megtanulhatjuk, hogy milyen csapatmunkában dolgozni, milyen folyamat révén érhetjük el céljainkat, ez által felfedezzük saját képességeinket és erősségeinket. Meg tanuljuk kezelni a felelősség súlyát, elfogadni a másságot, ennek következtében megváltozik világszemléletünk.

Az önkéntes tevékenység során új barátságokra tehetünk szert, valamint olyan kapcsolatokat lehet kiépíteni, melyeket a későbbi életünk során hasznosíthatunk. Fontos, hogy olyan tevékenységet válasszunk, melyet szívesen végzünk, mivel ennek a tevékenységnek sosem szabad kötelező érzetűnek lenni.

Milyen tevékenységet végezhetünk önkéntesként?

Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, ha valaki ténylegesen szeretne önkéntes tevékenységet végezni. Kis kutakodás után hamar megtalálható az a kezdeményezés, mely földrajzilag és elvi alapon is a legmegfelelőbb számunkra.

Lehet beteg embereknek, gyerekeknek segíteni, velük időt eltölteni, kísérgetni, bevásárolni, esetleg tábori kereteken belül játszani is. Segíthetjük a fiatalokat oly módon is, hogy iskolai tanácsadónak jelentkezünk, vagy különböző speciális sportok bajnokságainak segítőjeként is tevékenykedhetünk.

Lehet kórházakhoz, adománygyűjtő szervezetekhez csatlakozni, akik tevékenységükkel a rászorulókon igyekeznek segíteni.

A közelgő karácsony remek lehetőség, hogy ételt osszunk a hajléktalanok körében, vagy segítsünk játékgyűjtéseknél, hogy a szegény sorsú gyermekek is osztozkodhassanak a karácsony szellemében. Segíthetünk pakolásban, csomagolásban, hirdetésben, aláírás vagy pénzgyűjtésben egyes jótékonysági alapítványoknak. Lehetőségünk van arra is, hogy ételt, ruhát, használati tárgyakat, netán pénzt adjunk különböző szervezeteknek.

Játsszunk menhelyi állatokkal! Sok esetben ezek a szervezetek rengeteg kis- és nagyobb állatokat fogadnak be, azonban a dolgozói létszámból fakadóan nem tudják azt megtenni, hogy minden egyes állattal külön foglalkozzanak, és mindre időt szakítsanak. Nagyon sok menhely létezése az önkéntesektől függ! Sokszor ők takarítják, etetik, vagy edzik ezeket az állatokat. Nem feltétlen kell pénzzel támogatni a menhelyeken, nagyon sok helyen örülnek annak, ha valaki időt szán az itt élő állatokra, kitakarítja a ketrecüket, vagy csak elviszi sétáltatni a kutyákat. Hiszen számtalan menhely és állatotthon várja a segítő kezeket, az állatgondozókat, a felajánlásokat, illetve olyan személyeket, akik foglalkoznának az állatokkal, szeretnék és etetnék őket.

Segíthetünk a környezetünk szebbé és tisztábbá tételében is, nincs más teendőnk, mint csatlakozni egy környezetvédő szervezethez. Részt vehetünk helyi tisztító napokon, vagy a szervezettel együtt megtisztíthatunk egy parkot. Azonban ha úgy érezzük, hogy ez a tevékenység nem nekünk való, mégis elköteleződünk a téma iránt, vállalhatunk irodai munkát is a szervezetnél.

Hogyan jelentkezzünk önkéntesnek?

Miután eldöntöttük, hogy mit szeretnénk csinálni, és mennyi időnk van rá, az internet segítségével számos lehetőséget találunk. További lehetőségként segítséget kérhetünk barátainktól, családtagjainktól, valamint felhívhatunk egy szervezetet is.

Ezt követően felkészülhetünk egy laza, könnyed hangvételű interjúra, mely során a legalapvetőbb kérdések feltételével kíván a fogadó szervezet megismerni bennünket. Éppen ezért fontos, hogy tudjuk, hogy miért szeretnénk önkéntes lenni, valamint, hogy mit tudunk az adott szervezetről, és mennyi időt szánunk rá.

Fontos az is, hogy kiderítsük, a szervezetnél mit várnak el tőlünk, részt kell-e vennünk valamilyen képzésen, hány önkéntessel fogunk együtt dolgozni és mindezt hány órában végezzük.

Jelentkezzen önkéntesnek a „Tettrekész” Fiatalok Alapítványánál, mint fogadó szervezetnél a Mezőhegyesi Önkéntes Pontban, mi segítünk abban, hogy megtalálja az önhöz legközelebb álló tevékenységet partnerszervezeteinknél (civil szervezetek, egyházak, intézmények).


2005. évi LXXXVIII. törvény
a közérdekű önkéntes tevékenységről