A „Tettrekész" Fiatalok Alapítványa
TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére" - az önkétesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben"

Programjaink


Tartalomjegyzék:

Felolvasó délelőtt Mezőhegyesen – 2015. 02. 24.
Egészségnap Mezőkovácsházán – 2014. 12. 06.
Könyv- és ajándék adományozás – 2014. 11. 13.
Kézműves Akció Tótkomlóson – 2014. 10. 31.
Egészségnap Mezőhegyesen – 2014. 10. 14.
Környezetrendezési Akció Medgyesegyházán – 2014. 10. 13.
II. Információs Nap Mezőhegyesen – 2014. 09. 24.
II. Tájékoztató Nap Mezőhegyesen – 2014. 08. 13.
Önkéntes Pont megnyitása Mezőhegyesen – 2014. 07. 02.
I. Tájékoztató Nap – 2014. 06. 18.
I. Információs Nap Mezőhegyesen – 2014. 05. 28.


Felolvasó délelőtt Mezőhegyesen

Felolvasó délelőtt Mezőhegyesen – 2015. 02. 24.

2015. Február 24-én a Mezőhegyes Város Önkormányzatának Szociális Intézmény Egységének kis termében felolvasó délelőttöt szerveztünk, melynek helyszínét főként Önkénteseink rendezték be. Szalma Istvánné Vali néni önkéntesünk tartott előadást különböző mesék keretében. Több mint 30 fő élvezhette a mese délelőttöt. A felolvasó délelőttöt idősek, gyengén látók valamint minden érdeklődő szórakoztatására szerveztük. A megjelentek önkénteseink segítségével kaptak forró teát, hogy jobban élvezhessék az előadást.

 

 
Vissza a tartalomjegyzékhez


Egészségnap Mezőkováncsházán

Egészségnap Mezőkovácsházán – 2014. 12. 06.

A ”Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű program keretén belül 2014. december 6-án Egészségnapot tartott Mezőkovácsházán, aminek a Csanád Vezért Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény adott otthont.

Az Egészségnapot megelőzően felvettük a kapcsolatot a Jövőnk Záloga Alapítvánnyal, azaz pontosabban, annak képviselőjével, Hoffmann Lászlónéval, aki ötletünket meghallgatta és segítséget nyújtott a helyszín kiválasztásában. Hosszas beszélgetés után a Csanád Vezér Általános Iskolára esett a választásunk, melyet megfelelő helynek gondoltuk a rendezvény lebonyolítására.

Az akció napján már 11 órakor gyülekeztünk az iskola előtt a lelkes önkéntesekkel, hogy az előkészületekkel a program elkezdése előtt készen legyünk. Több aktív önkéntesünk vett részt az eseményen. Ők készítették az ételeket, a helyszínt rendezték és feldíszítették, a technikai feltételeket megteremtették és az akadálypályákat készítették elő a versenyhez. Az akadályok főnként ügyességi, logikai és tréfás feladatokból álltak. Arra törekedtünk, hogy egy kicsit ezzel a családokat összehozzuk, és alkalmat adjunk arra, hogy tartalmasan együtt tudjanak játszani, kikapcsolódni. Úgy igyekeztünk összeállítani a programot, hogy a fiatalabbak és az idősebbek is találjanak benne örömet. A feladatok megoldásában mindenképp szükség volt a szülők segítségére is, mellyel még jobban össze tudtuk kovácsolni a játékosokat. A legyen ön is milliomostól kezdve, adventi koszorú készítésen át, sportos akadálypályán keresztül 6 állomás várta a magukat próbára tevő családokat. A nap folyamán közel 20 dinamikus önkéntes tevékenykedett különböző területen. Az Egészségnap alkalmával a vendégek filmvetítéssel egybekötve a gyógynövények használatáról, jótékony hatásairól nézhettek előadásokat. Szakértők bevonásával életmód tanácsadásokat végeztünk, melyet mindenki nagy odafigyeléssel hallgatott. Önkénteseink koordinálásával különböző mozgásterápiákat ismerhettek meg. Az akadályverseny során nem volt ki egy csapat, ahova 2 aktív önkéntesünk beállt játszani, hogy a gyermekek ne maradjanak ki a versenyből, igaz az elején félve indultak neki, de a 2. akadálynál már nagyon élvezték a játékot. Nagy sikere volt a programnak, ahol a családok élvezték, hogy játékosan kikapcsolódhatnak gyermekeikkel együtt. A nap végére kihirdették a győztes csapatot, és minden résztvevő kapott egy kis jutalmat, amit önkénteseink osztottak ki a részt vevők között. Az önkéntes csapat is szép eredményt ért el és eközben még új ismeretségekre is szert tehettek, itt is bizonyítottuk, hogy az önkéntesség mennyire nagy összekovácsoló erővel bír és mennyire hasznos. A részt vevő önkéntesek és a programon jelen lévő vendégek is nagyon jól érezték magukat, kiemelték annak hasznosságát.

Az önkénteseink gondolata a rendezvényről:
Nagyon élveztük az akadályversenyt, bár az elején félve indultunk neki, de aztán úgy belejöttünk, hogy sajnáltuk mikor az utolsó akadály végére értünk. Nagy vidámsággal töltött el, hogy örömet okozhattuk a csapatba lépésünkkel a gyermekeknek, legközelebb is szívesen vállaljuk.” /Jambrich Zsuzsanna, Lehoczki János/
Úgy élveztem, hogy kimozdulhattam otthonról és egy picit emberek közt lehettem. Jó érzéssel tölt el, mikor látom az őszinte mosolyt és a köszönetet az emberek arcán, miután segítek nekik.” /Oláh Istvánné/
Vissza a tartalomjegyzékhez


Könyv- és ajándék adományozás

Könyv- és ajándék adományozás – 2014. 11. 13.

A ”Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű program keretén belül 2014. december 10-én Könyv- és ajándék adományozást tartott Battonyán, aminek a Népek Barátsága Közművelődési és Iskolai Könyvtár adott otthont.

Egyik Információs Napunk során beszélgettünk a „cipős doboz” akció néven elterjedt adományozásról, így jött az ötlet, hogy mi is szervezünk ehhez hasonló akciót. Hosszas beszélgetés után Battonyára esett a választásunk. A településen felkerestük a Népek Barátsága Közművelődési és Iskolai Könyvtárat, ahol nagy örömmel vették elképzeléseinket és szívesen álltak rendelkezéseinkre.

Adományokat november 13-tól december 5-ig gyűjtöttük (könyveket, játékokat), amik szép számmal gyűltek a könyvtárban 3 héten keresztül, majd meghirdettük azoknak kiosztását december 10-én. A kiosztás napján a felajánlott adományokat pár lelkes, jókedvű önkéntes segítségével szépen elrendezve kitettük az asztalra és vártuk a gyermekek és felnőttek érkezését, akik tetszés szerint választhattak maguknak a kitett rengeteg ajándékokból. Nagyon jó érzés volt látni a gyermekek arcát, hogy mennyire örülnek a sok kis apró játékoknak. Nagy odaadással fogadták a parányi tárgyakat, melyek számukra hatalmas boldogságot jelentenek a szürke hétköznapjakban. Volt gyermek, aki az adomány osztás napján is hozott játékokat, hogy azokat is osszuk ki a rászorulók között. A felnőttek pedig nagy örömüket lelték a könyvekben. Célunk az volt, hogy mindenki arcára boldogságot varázsolhassunk, és mindenki elégedetten távozhasson a sok meglepetéssel. Jól tartja a mondás, hogy „Jobb érzés adni, mint kapni!”.
Vissza a tartalomjegyzékhez


Kézműves Akció Tótkomlóson

Kézműves Akció Tótkomlóson – 2014. 10. 31.

A ”Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű program keretén belül 2014. 10.30.-án 10:00 órai kezdettel Kézműves Akciót tartott Tótkomlóson, aminek a Természet-Háza adott otthont.

Szeptemberben kezdtük el szervezni a programot. Kovácsné Halász Éva a Tótkomlósi Általános Művelődési Központ intézmény vezetője nagyon örült megkeresésünknek, és segítőkészen állt hozzánk. Ez nagyon megkönnyítette a szervezést. A legközelebbi személyes találkozás alkalmával már a terveinket, és ötleteinket véglegesítettük, és a listát is elkészítettük a beszerzendő anyagokról, amikre szükségünk volt a foglalkozásokhoz, a játszóházban. Ezután elkezdődött a toborzás, és az akciónk „reklámozása”. Elsősorban tótkomlósi önkénteseket szerettünk volna bevonni, de lehetőséget teremtettünk arra is, hogy más településen élők is részt vehessenek a foglalkozáson. Az önkéntesek szép számmal jelentkeztek. A toborzás leginkább szájról-szájra terjedt, de van, aki a közösségi portálunkon megosztott szórólapra figyelt fel, és ezután jelentkezett segítőnek. Az intézményvezetővel és a Természet-Házában dolgozókkal folyamatos kapcsolatban voltunk, egyeztetéseket folytattunk. Az akció 31.-én 10:00-tól kezdődött, de legtöbben már az előzőnapi előkészületekben is részt vettek. A rendezvény napján 8:00 órára mentünk segíteni az asztalokat és a kellékeket előkészíteni. A gyerekek 9:30 órától már kezdtek gyülekezni. A játszóházat az egyik önkéntesünk, Losjak Ágnes nyitotta meg. Kilenc darab nagy asztal állt a rendelkezésünkre. Minden asztalnál különböző díszeket lehetett készíteni. A sablonok borítékokba voltak rendezve, a kellékek az asztal közepén várták az érdeklődő gyerekeket. Minden asztalnál 1-2 önkéntes segítők várta a gyerekeket. Voltak, akik szülői kísérettel érkeztek, de voltak gyerekek, akik az önkénteseinkre voltak bízva. A nap folyamán a gyerekeket forró teával és szendviccsel kínáltuk, a zöldségeket Nagy Gábor ajánlotta fel. Az önkénteseink hozzáállását és egész napos kitartását délben ebéddel köszöntük meg, ami nagyon jóleső érzés volt számukra. Minden jelen lévő nagyon jó hangulatban töltötte ezt a napot. Mindenki talált kedvére való dekorációt, amit el tudott készíteni. Felkészültünk, kisebb és nagyobb gyerekek érkezésére is, ezért voltak könnyebb és picit nehezebben elkészíthető dekorációk is. A program 15:00-ig tartott, de az önkénteseink 17:00 óráig az utómunkálatokban is segítettek. Egy nagyon jó hangulatú programot tudhatunk magunk mögött, mindenki nagyon jól érezte magát. Vannak, akik már most jelentkeztek a következő ilyen eseményünkre.

Az önkénteseink gondolata a rendezvényről:
Nagyon örülök, hogy önkéntesként lehettem a játszóházban, mert nincs annál nagyobb fizetség, mint amikor láthatom, hogy másnak mekkora örömet szereztem. Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor a gyermekek arcára mosolyt csalhatok.„ – Lehoczki János
Köszönjük szépen a mai napot. Nagyon jól éreztük magunkat. Remek kikapcsolódás volt.” – Orbánné Morauszki Erika

Minden résztvevőnek köszönjük a segítséget!
Vissza a tartalomjegyzékhez


Egészségnap Mezőhegyesen

Egészségnap Mezőhegyesen – 2014. 10. 14.

2014. október 14-én, a „Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű programjának keretén belül Egészségnapot szervezett Mezőhegyesen.

Az akciót megelőzően Mezőhegyes Város Önkormányzat Szociális Intézményegységében, a sokak által „Öregek Napközi Otthonaként” ismert ÖNO-val felvettük a kapcsolatot, együttműködést kötöttünk.

A II. Információs napunk alkalmával felvetett ötletek véglegesítéseként valósult meg a program.

Az akció napján kora reggel gyülekeztünk a helyszínen. Több aktív önkéntesünk már ekkor megkezdte a tevékenységét, egészséges ételeket készítettek, a helyszínt rendezték, díszítették, a technikai feltételeket megteremtették.

A nap folyamán összességében 30 önkéntes tevékenykedett, különböző munkaterületeken. Az Egészségnap alkalmával a vendégek látásvizsgálaton, vérnyomásmérésen, vércukorszint mérésen, koleszterinszint mérésen, bőrgyógyászati vizsgálaton vettek részt. Önkénteseink koordinálásával különböző mozgásterápiákat ismerhettek meg és próbáltak ki az érdeklődők: „nap indító” frissítő reggeli tornát, meridiántornát, jóga gyakorlatokat.

Filmvetítéssel egybekötve a gyógynövények használatáról, jótékony hatásairól tartottunk előadásokat. Szakértők bevonásával életmód tanácsadásokat végeztünk.

A részt vevő önkéntesek és a programon jelen lévő vendégek nagyon jól érezték magukat, kiemelték annak hasznosságát.
Vissza a tartalomjegyzékhez


Környezetrendezési Akció Medgyesegyházán

Környezetrendezési Akció Medgyesegyházán – 2014. 10. 13.

2014. október 13-án Medgyesegyházán „Környezetrendezési” akciót szervezett a „Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű program keretén belül.

Az akciót megelőzően felvettük a kapcsolatot több intézménnyel. Végül együttműködésünket a Medgyesegyházi Schéner Mihály Általános Iskola kérte kültéri játékaik, kerítésük festésében, a játszótér területének rendezésében. Az igazgatóasszonnyal folytatott egyeztetést követően, Gácsér Béláné elvezetett minket a Jókai utcai iskola udvarába, ahol feltérképeztük a terepet, felmértük az anyagszükségletet, kijelöltünk egy arra alkalmas időpontot a tevékenységek elvégzésére. A program meghirdetését követően, a magukban affinitást érző önkéntesek személyesen vagy telefonon jelentkeztek a Mezőhegyesi Önkéntes Pontnál, ahol tájékoztatást kaptak a teendőkről, de volt olyan is, aki a helyszínen jelentkezett.

Az előkészületeket követően október 13-án hétfőn reggel Medgyesegyházán a Jókai utcai iskola udvarában gyülekeztünk, ahol Ferenczi Ildikó szakmai vezető köszöntötte a résztvevőket, munkaterületenként elosztottuk a feladatokat, a munkaeszközöket és a védőfelszerelést.

Ezután kezdetét vette a festés és környezetrendezés. Az önkéntes csapat összetétele vegyes volt: nők, férfiak, idősek és fiatalok vidáman segítettek. Volt, aki kisbabával érkezett, így alakult egy rögtönzött gyermekfelügyelet is. Délben az önkénteseinket ebéddel vendégeltük meg fáradtságos munkájukért, amit nagyon jó szívvel fogadtak. A program késő délutánig tartott. A megmaradt festékkel másnap egy második réteget vittek fel a felületre az önkéntesek és elvégezték az apróbb finomításokat.

Mindenki nagyon jól érezte magát. A program a gyerekeknek is jó példát mutatott a közösségi tevékenység elvégzése -, a közösség építés -, a szívből jövő segítségnyújtás terén, valamint látták, hogy óvni kell az értékeket, mert fáradtságos munka a felújításuk. Az önkénteseknek is jó volt, mert együtt tehettek valamit azért az intézményért, ahol gyermekeik, unokáik, ismerőseik gyermekei tanulnak, töltik el napjaik nagy részét. Láthatóan összekovácsoló erővel is bír az önkéntesség.
Vissza a tartalomjegyzékhez


II. Információs Nap Mezőhegyesen

II. Információs Nap Mezőhegyesen – 2014. 09. 24.

2014. szeptember 24.-én 16:30 órakor Mezőhegyesen, a József Attila Általános Művelődési Központban lévő Önkéntes Pontban II. Információs Napot tartott a ”Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” – az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű programról civil szervezetek és intézmények képviselői részére, az önkéntesség elterjesztése témakörben.

Második Információs napunkon megjelentek olyan civil szervezetek- és intézmények képviselői, akik az első Információs napunkon részt vettek és azóta már regisztráltak nálunk, mint együttműködő fogadó szervezet. Érkeztek újabb érdeklődők is, akik ezt követően partnereinkké váltak. A szervezetek, intézmények működését elősegítő általános tájékoztatót követően a felmerült kérdésekre válaszoltak az Alapítvány munkatársai. Jó példákkal, a gyakorlatra alapozva illusztráltuk a válaszokat.

Közelgő rendezvényeinkről részletes tájékoztatást adtunk, a résztvevők csatlakoztak a témához, ötletbörze keretében beszéltük meg a teendőket. Segítséget kaptunk rendezvényeink minél színesebbé tételéhez. Szó esett az FHT-ról, azaz a foglalkozást helyettesítő támogatásról is.

A már velünk együttműködő szervezetek beszámoltak gyakorlati tapasztalataikról-, élményeikről az önkéntességgel kapcsolatban.
Vissza a tartalomjegyzékhez


II. Tájékoztató Nap Mezőhegyesen

II. Tájékoztató Nap Mezőhegyesen – 2014. 08. 13.

2014. augusztus 13-án Mezőhegyesen, a József Attila ÁMK épületében működő Önkéntes Pontban ismét Tájékoztató Napot tartott a ”Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” – az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű pályázatának keretén belül.

Regisztrált önkénteseink száma igencsak megnőtt. A Tájékoztató napon az új érdeklődők részére információt nyújtottunk az önkéntességről, az előnyeiről, miért jó, ha nálunk végez önkéntes tevékenységet valaki. Az önkénteseinket tájékoztattuk arról, hogy mely szervezetekkel kötöttünk már együttműködést, és azok milyen tevékenységre várnak önkéntest. Meghallgattuk az új igényeget is arról, hogy mi az, amit még szívesen tevékenykednének. Sipiczki János regisztrált önkéntesük megkezdte a 3D-s informatikai modellezés csoportfoglalkozás tartását. Erről hallhattunk élménybeszámolót: hogyan zajlott le, ő hogyan élte meg, elmesélte tapasztalatait. Homor Jánosné új érdeklődőként volt jelen, új ötleteket vetett fel. Átbeszéltük tervei megvalósíthatóságának feltételeit, ami véleményünk szerint közel áll a valósághoz, arról részletesebben is beszélgettünk. Jakub András önkéntesünk tevékenységének meghallgattuk az eredményeit és kudarcait is. Segítséget nyújtottunk neki, javaslatokat tettünk a változtatásokra vonatkozóan, hogy próbálkozásai még sikeresebbek legyenek. A Tájékoztató napon is fontosnak tartottuk, hogy mindenkit meghallgassunk, figyeljünk egymásra. Az együttműködésünk és összekovácsolódásunk alapja, ha kommunikálunk és figyelembe vesszük a sajátos igények mellett a csoportok érdekeit, és olyan megoldásokat keresünk, melyek mindenki számára elfogadhatóak, érdeklődési körüknek megfelelő élményt nyújtanak. Fontos, hogy mindenki jól érezze magát, miközben ad és kap.

A II. Tájékoztató napot is sikeresen zártuk. A létszámunk gyarapodott, kapcsolatunk az önkéntesekkel és az együttműködő partnerszervezetekkel még szorosabbá vált.
Vissza a tartalomjegyzékhez


Önkéntes Pont megnyitása Mezőhegyesen

Önkéntes Pont megnyitása Mezőhegyesen – 2014. 07. 02.

2014. július 02-án 16:30 órakor Mezőhegyesen, a József Attila Általános Művelődési Központ épületében megnyitotta az Önkéntes Pontot a ”Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” – az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű pályázatának keretén belül Ferenczi Ildikó, a program szakmai vezetője és Baksa József projektvezető.

A Mezőhegyesi Önkéntes Pont hivatalos megnyitóját már megelőzte egy Információs nap és egy Tájékoztató nap is, a leendő önkéntesekkel történő előzetes találkozások, ezért a megnyitónk felszabadultabb, már-már családias hangulatú programmá alakult. Bemutattuk a projektet, az Önkéntes Pont működését, célját és terveinket a 6 bevont településre vonatkozóan, amit a Mezőhegyesi Önkéntes Pont fog össze. A jelen lévők ötleteikkel és tevékenységük felajánlásával sokat segítettek.

Azok a személyek, akikkel ez volt az első találkozásunk, teljes körű tájékoztatást kaptak az önkéntességről, és helyszínen már a regisztrációra is sor kerülhetett. Kocsárdiné Járási Erika a Vöröskereszt Mezőhegyesi Központjában végzett addig önkéntes tevékenységet. Tapasztalatait megosztotta velünk, nagyon sok jó ötlettel látott el minket. Az adományosztással kapcsolatos gyakorlati tapasztalatát a könyvgyűjtési akciónk során meg tudjuk valósítani.

Kellemes hangulatban töltöttük el ezt a pár órát, hasznos információkat adtunk és kaptunk, együtt lettünk gazdagabbak elméleti és gyakorlati szinten egyaránt.

Köszönjük a részvételt mindenkinek!
Vissza a tartalomjegyzékhez


I. Tájékoztató Nap

I. Tájékoztató Nap – 2014. 06. 18.

2014. június 18-án Mezőhegyesen, a József Attila ÁMK-ban működő Önkéntes Pontban Tájékoztató Napot tartott a ”Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” – az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű pályázatának keretén belül.

A Tájékoztató nap elsősorban az önkéntesek tájékoztatásáról szólt, de szívesen láttuk a civil szervezetek képviselőit is. Rendezvényünket szórólapon, plakátokon és közösségi oldalunkon hirdettük. Célunk, hogy minél több ember tudomást szerezzen a Mezőhegyesi Önkéntes Pont működéséről. Felvilágosító előadásunk során elhangzott minden olyan információ, mely az önkéntességgel kapcsolatos: miért jó önkéntes tevékenységet végezni; előnyök és hátrányok; miért legyünk regisztrált önkéntesek; törvényi szabályozás, jogok – és kötelezettségek (Köt.), hogyan – és hol kell regisztrálni, stb.
Azt tapasztaltuk, hogy nagyon sokan rosszul ítélik meg vagy félreértelmezik az önkéntességet, ezért ez a nap nagyon fontos és hasznos információkat hordozott magában. A Tájékoztató napot sikeresen zártuk. Pozitív tapasztalatokkal gazdagodhattunk mindnyájan, és új kapcsolatokra tehettünk szert.
Vissza a tartalomjegyzékhez


I. Információs Nap Mezőhegyesen

I. Információs Nap Mezőhegyesen – 2014. 05. 28.

2014. május 28-án 16:30 órakor Mezőhegyesen, a Centrál Étterem dísztermében megtartotta első Információs Napját a ”Tettrekész” Fiatalok Alapítványa TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére” az önkéntesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben” elnevezésű programról civil szervezetek és intézmények képviselői részére, az önkéntesség elterjesztése témakörben.

A projekt szerepéről Ferenczi Ildikó a program szakmai vezetője tartott tájékoztatót. Elmondta, hogy célunk az önkéntesség terjesztése Békés megyében, a munkanélküliség számának csökkentése a mezőkovácsházi kistérségben, valamint a pályakezdők, a gyesről-gyedről visszatérők és a tartósan munkanélküliek munkához segítése a hátrányos helyzetű LHH-s térségben (Mezőhegyes, Tótkomlós, Medgyesegyháza, Mezőkovácsháza, Battonya, Kunágota). Szó volt az önkéntesség előnyeiről és annak fontosságáról az emberek életében.

Az Információs Napon részt vevő civil szervezetek és intézmények képviselői információt kaptak arról, miért jó önkénteseket fogadni. Működésüket rövid – és hosszú távon segíti az önkéntesek szaktudása, innovatív ötleteik megvalósítása. Megismerhették, hogyan lehet együttműködni jelen programunkon belül mint fogadó szervezet, hogyan kell felkészülni az önkéntesek fogadására és megtudhatták, milyen feladatokkal, szervezéssel jár az önkéntesek fogadása. Természetesen az előadásban kitért az önkéntesek és fogadó szervezetek jogaira és kötelezettségeire, melyet törvény, a „Köt.” szabályoz.

Az önkéntesek fogadása, nyilvántartása, koordinálása egy igen összetett feladat. Szervezeti, intézményi szinten komoly tervezést, előkészület igényel, melyben jelen esetben a „Tettrekész” Fiatalok Alapítványa segítséget nyújt.

A programot plakáton és közösségi oldalunkon hirdettük meg.
Vissza a tartalomjegyzékhez