A „Tettrekész" Fiatalok Alapítványa
TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0087 „”A hátrány leküzdésére" - az önkétesség elterjesztése a Mezőhegyesi Önkéntes Ponttal LHH-s térségben"

Önkénteseink véleményei

Az önkéntes tevékenység hozzájárul egy összetartó társadalom és a bizalom kialakulásához, valamint egy lehetőség arra, hogy bármilyen nemzetiségű, vallású, társadalmi-gazdasági hátterű és korú ember hozzájárulhasson a pozitív változáshoz.

Az önkéntesség a kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érint. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá váljanak. A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha az első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget részben még mások viselik helyettük.

A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a gyedről-gyesről visszatért nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésének elősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás, a betegségekbe menekülés és az elszegényedés elkerülésének lehetősége jelenthet vonzást.
Valamint nem utolsósorban segít, hogy a szabadidőnket hasznosan töltsük el (a növekvő TV, számítógép használat, kirekesztődés, kapcsolatok gyengülése ellen).

Csapatépítési, kapcsolatépítési lehetőség a szervezetek számára. Lehetőséget kaphatunk nyelvtanulásra külföldi önkéntesség során. Az önkéntes tevékenység magának az önkéntesnek a leghasznosabb (talán), nemcsak a gyakorlat megszerzésének és új kapcsolatok kialakításának terén, hanem az a személyes meggyőződés, érzés is hozzájárul, hogy ma valami jót tettünk.

Önkéntes Pontunk napról napra új önkéntesekkel bővült, akik rendszeresen tevékenykedtek együttműködő szervezeteinknél és azok rendezvényein. Megkértük őket foglalják össze pár mondatban szerintük miért jó önkéntesnek lenni? Mit jelent számukra az önkéntesség és változtatott-e valamit az életükön? Ezeket a válaszokat kaptuk:

 

Az önkéntesség egy fantasztikus lehetőség, amelyet csak ajánlani tudok mindenkinek. Aki teheti, próbálja ki, mert leírhatatlanul jó élmény valami jót cselekedni.
/Lehoczki János/


Számomra az önkéntesség azt jelenti, hogy szabadon választom azt a munkát, amiben tevékenykedni szeretnék. Az önkéntes tevékenység során az egyik legnagyobb élmény, hogy egy közösség része lehetek és egy csapattal együtt dolgozhatok egy adott feladat megvalósításában.
/Jambrich Zsuzsanna/


Az önkéntesség feledtetni tudja velem a mindennapi gondokat és jó érzéssel tölt el, ha olyat tehetek, ami az önbecsülésemnek is jót tesz. Nagyon jó érzés emberek javára önzetlenül cselekedni.” /Sipiczki János/


Most először vagyok önkéntes, de nagyon tetszik. Nem is értem eddig miért nem próbáltam ki?! Az önkéntességgel mindenki jól jár.
/Molnár Zoltán/


Nagyon sok kedves emberrel találkoztam és ismerkedtem meg az önkéntes munkám során, akik ugyanúgy vélekednek a tevékenységről, mint én. Számunkra sokkal többet ér segíteni másokon, mint otthon unatkozni.
/Oláh Istvánné/


Hálás vagyok az Önkéntes Pontban dolgozó lányoknak, hogy segítettek számomra megfelelő tevékenységet találni és ezzel kimozdítani a szürke hétköznapokból.
/Hézer Gyuláné/


Jó érzés részt venni a város programjaiban munkaidőn kívül is és látni, hogy az emberek jól érzik magukat. Önkéntes tevékenységem során a szabadidőmet is hasznosan töltöm el.
/Csáki Lajosné/


Örülök, hogy csatlakoztam az önkéntesek táborához, jó érzéssel tölt el ha segíthetek
/Dorner Gábor/


Önkéntes tevékenységeim után belső békét, örömöt érzek, hogy energiámat olyan emberekre szenteltem, akiknek szükségük volt rá.
/Lászik Éva/


Örömmel tölt el, ha hasznosnak érezhetem magam és segíthetek.
/Sipos György/


Számomra ez a tevékenység „lélekgyógyító” hatású. Amikor az idős néni örül, hogy valaki rányitja az ajtót, elbeszélget vele, felmossa a konyhát, lepókhálóz, mert ő már nem tudja elvégezni ezeket a feladatokat – megtisztelő, hogy bizalommal fordultak és fordulnak hozzám.
Az életem részét képezi az emberekre és a jótéteményekre való odafigyelés. Hálával gondolnak rám.
Nagyon igaznak érzem a mondást: „Jobb érzés adni, mint kapni!”
A néni, akit patronálok olyan szeretettel van irántam, mintha a lánya lennék. Minden ünnepen köszöntjük egymást, hogy ne érezze magát teljesen egyedül.
Egyébként a bajban lévőknek mindig szívesen segítettem.
/Szabó Magdolna/


Örömmel tölt el, ha hasznosnak érezhetem magam és segíthetek. Az önkéntesség segít abban, hogy tudatos és felelősségteljes emberek legyünk, akik pozitív szemléletmóddal tekintenek a világra.
/Perlaki Edit/